"Tornem a Casa XXL". L’Esbart Joaquim Ruyra s’afegeix als 700 anys del Palau dels Vescomtes amb un espectacle amb més de 70 participants dalt l’escenari

09.12.2019

L’Esbart Joaquim Ruyra presentarà aquest dissabte un espectacle únic, amb la participació de tot el cos de dansa i la música en directe, on més de 70 actuants trauran a la llum tot un repertori de danses d’arrel religiosa i de nova creació. Un recital de danses que beuen de diferents rituals. 
Serà en doble sessió el dissabte 14 de desembre, a les 17 h i a les 21 h, amb música en directe de la Cobla La Flama de Farners i el Cor de Cambra Sota Palau.

L’espectacle inclourà tres elements que el fan únics: creacions úniques de Manel Cubeles, qui aquest 2020 celebrarem el centenari del seu naixement, entre ells “la Muixiganga de Lleida”, una fita única en el món dels esbarts; la preestrena de Bela Mondo, tot una aposta per la nova creació i els nous llenguatges en l’àmbit de la dansa catalana; i la celebració dels 700 anys del Palau dels Vescomptes de Cabrera, que acollirà aquest espectacle.

“Bela Mondo”, buscant un món bonic:

Bela Mondo és una proposta d’espectacle a l’entorn d’alguns dels grans reptes de la societat del segle XXI: 
la crisi derefugiats, els extremismes, els populismes, la retallada de llibertats, l’individualisme, les desigualtats socials, les realitats alternatives (fake news)... Ítems que es recullen en els tres grans eixos de l’espectacle: les migracions, la desigualtat home-dona i la societat anestesiada.

Vol ser un punt de reflexió crític però, alhora, un cant d’esperança per aconseguir, precisament, un Bela mondo (en esperanto, “un món bonic”). Un espectacle que pretén utilitzar la dansa i els punts d’arrel com a llenguatge de les noves coreografies. Tan sigui evolucionant-los com utilitzant-los sense manies i amb normalitat; apostant, també, per altres disciplines de dansa, des de les ètniques a les contemporànies; així com acompanyar les coreografies, utilitzant imatges poètiques, gags teatrals i, fins i tot, l’ús d’altres disciplines artístiques.

Una proposta de creació d’Ester Plana, amb idea i guió, i coreografies de David Martínez, director de l’Esbart Joaquim Ruyra.

La Moixiganga de Lleida:

Les Moixigangues són una representació mímica de la Passió i és un dels documents més antics de la dansa religiosa i del teatre català.

La versió que representem va ser construïda per Manuel Cubeles l’any 1976, a partir de les dades obtingudes a l'Institutd'Estudis Ilerdencs, ens palesa més que cap altra la seva derivació de les manifestacions gimnàstiques anomenades "Treballs d'Hèrcules" exteses per tota Europa, servint aquí unes finalitats religioses.

"La Moixiganga de Lleida" és més que un ball: és una composició plàstica que pretén arribar al cor de la gent aplegada als Monestirs i a les Esglésies, després als claustres i als atris i portalades, i en darrer terme a les places, per fer-los viure conegudes escenes de la Passió. I aquesta composició de Cubeles és una de les catedrals de la coreografia catalana, amb la música en directe que interpretraà la Flama de Farners i el Cor de Cambra Sota Palau.

Repertori: “Tornem a Casa XXL”

1a Part:
Ball de Morratxes de Blanes (fragment) 
Música: Josep Maria Guinart i Vilaret
Coreografia: Joan Cruells i Ayats

Majorales d’Horta de Sant Joan 
Arranjaments: Tomás Gil i Membrado
Coreografia: Jaume Guasch i Pujolà

Jota rodona de Carlet
Arranjaments: Josep Maria Guinart i Vilaret 
Coreografia: David Martínez i Coral

Galop de panderetes de Castelló 
Arranjaments: Joaquim Serra i Corominas
Coreografia: Salvador Melo i Nicola

Parado de Valldemossa
Arranjaments: Joaquim Serra i Corominas
Coreografia: Manuel Cubeles i Solé

Glossa de cascavells
Música: Santiago Molas i Alberich
Coreografia: Eduard Ventura i Díez

La flama de la sardana (sardana)
Música: Tomás Gil i Membrado
Arranjaments: David Martínez i Coral i CD EJR

Pre estrena BELA MONDO 
Coreografies: David Martínez
Idea i guió: Ester Plana

Pasquins per a la revolta vegetal
Música: Mirna Vilasís i Camarasa

Lo fandango del compromís
Música: Les Kol·lontai

Les xiquetes de hui en dia
Música: Els jóvens

 

2a part:
La Platja del far
Música: Marcel Casellas i Navinès
Coreografia: Eduard Ventura i Díez

L’espunyolet del Berguedà 
Música: Joaquim Serra i Corominas 
Coreografia: Manuel Cubeles i Solé

La Moixiganga de Lleida
Música: Lluís Moreno i Pallí
Coreografia: Manuel Cubeles i Solé

Fitxa Tècnica:

DANSAIRES
Cos de dansa de l’Esbart Joaquim Ruyra, CD EJR:
Lucila Alonso, Berta Bancells, Cristina Bitlloch, Paula Carrión, Ricard Coll, Marc Coll, Ona Lupiáñez Albert Llorens, Jordi Mateu, Laia Mateu, Marta Mateu, Núria Pons, Esteve Rams, Xavi Robert, Oriol Roger, Júlia Roquet, Quim Rutllant, Mariona Sabadell i Sergi Vives

Moixiganga de Lleida:
Guillem Bitlloch, Jordi Conejero, Albert Freixenet, Joan Martí , Jordi Martí, Roger Martínez, Carles Pascual, Joan Manel Santiago, Marcial Vives i CD EJR

Direcció EJR: David Martínez

EQUIP ARTÍSTIC I TÈCNIC

Direcció artística: David Martínez
Direcció musical: Jordi Núñez
Idea i guió Belo Mondo: Ester Plana 
Producció: Esbart Joaquim Ruyra 
Documentació i arxiu musical: Pere Castany 
Regidoria de so: Josep Castany
Regidoria de Il·luminació: Rosendo Moreno i David Martínez
Suport tècnic: Espectáculos Franma 
Presentacions: Salvador Roca 
Disseny vestuari: Josep Ahumada
Confecció vestuari: Josep Ahumada i Esbart Joaquim Ruyra
Regidoria de vestuari: Juani Antequera, Fina Muñoz, Mont Pallàs, Alicia Romano
Maquillatge: Montse Roig, Anna Castany 
Regidoria escénica: Albert Freixenet 
Protocol: Anna Turon
Fotografia i grafisme: Antónia Borras, Francesc Carrión i Tangram Estudi Gràfic
Gravació: Zeba produccions

MÚSICA

Cobla La Flama de Farners
Flabiol: Salvador Coll, Tibles: Lluís Coll i Jordi Casas, Tenores: Manu Dumas i Alexandre Vila, Trompetes: Jordi Fontanillas i Raül Gallego, Trombó: Robert Font, Fiscorns: Tomás Espinosa i Miquel Vilarrasa, Contrabaix: Enric Bassacoma, Percussió: Jaume Yelo

Direcció: Jordi Molina

Cor de Cambra Sota Palau
M.Carmen Ardanuy, Naiara Burgos, Àngel Campos , Mercè Canaleta, Rosa Canaleta, Narcís Fortià, Esperança Gacia, Alba Lupiáñez , Dolors Pardos, Montse Pomés, Joaquim Portas, Benigne Puigdomènech, Elisabeth Rodríguez, Jordi Roig, Francesc Saura, Joan Schilling, Elisa Sola, Quim Valls, Jordi Vilanó Direcció: Josep Maria Guinart.

AGRAÏMENTS

Jordi Sucarrats, Lluís Calduch, Can Borràs, Departament de Cultura de l’Ajuntament de Blanes, Eva Palau, Revista El Recull, Revista El Celobert, Esbart Sant Martí de Barcelona, Mossèn Enric Roure, Parròquia Santa Maria de Blanes, AFIC Blanes, Salvador Gutiérrez, Casa de Andalusia de Blanes i Casa d’Ardales de Blanes

Comunicació, producció i management: Quim Rutllant 669 868 011

Contacte i informació: info@esbartjoaquimruyra.cat.

Amb el suport: Ajuntament de Blanes, Diputació de Girona i Generalitat de Catalunya

Notícies