1500 nois i noies de totes les escoles de Blanes participaran a la 4a cloenda de la campanya “Dansa a les escoles”

30.05.2019

Aquest divendres, a partir de les deu del matí, i per quart cop, el passeig de Mar de Blanes s’omplirà dels 1500 balladors i balladores de totes les escoles de Blanes, dels cursos de 1r a 4t d’infantil. La cloenda de la campanya “dansa a les escoles” és la culminació el treball que s’ha dut a terme als centres educatius durant els darrers mesos on s’han treballat danses d’arrel tradicional del patrimoni català.

L’activitat, que arriba a la quarta edició, és la culminació d’una campanya de la inclusió de la dansa d’arrel als centres escolars, no només com a fet folklòric si no com a eina educativa per als mestres.
Hi prenen part els alumnes de 1r a 4t dels 10 centres educatius de Blanes, uns 1500 nois i noies. 50 d’aquests són els alumnes del centre d’educació especial ventijol, com a experiència de dansa inclusiva.
L’activitat l’organitza i coordina l’esbart Joaquim Ruyra, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Blanes, la Diputació de Girona, el departament de cultura de la Generalitat de Catalunya, l’obra social de la Caixa i el suport de la campanya “diners al carrer” de la CUP Blanes.

L’objectiu de la campanya té diversos fronts, per un donar a conèixer un patrimoni i una manera d’entendre la tradició com és la d’arreu dels Països Catalans, a través de les seves danses i melodies més representatives. Però alhora donar tot un seguit de material a mestres i  professors per, si ho creuen convenient, utilitzar-ho com a eines pedagògiques, per a psicomotricitat, llenguatge musical, llengua i totes les aplicacions imaginables per a aquest tipus de material

Els deu centres que hi prenen part són: Carles Faust, Sa Forcanera, Quatre Vents, Napoleó Soliva, Pinya de Rosa, Mossèn Joan Batlle, els Col·legis Cor de Maria i Santa Maria i el Centre d’Educació Especial Ventijol. Els nois i noies posaran sobre el passeig davant de centenars de pares, mares i acompanyants, les danses que han compartit enguany, com són “la Bolangera”, “la soliplanta”, “el rotlletó” o bé el “Ball de Nans Vell de la Patum de Berga”, on algunes escoles, fins i tot, estrenaran capgrossos que han elaborat els mateixos nois i noies del centre. També s’inclourà dos fragments del “ball de Morratxes de Blanes”, que ballaran conjuntament totes les escoles.

Pel què fa a la música, serà en directe amb una formació feta expressament per a cada cloenda que s’ha celebrat. Una cobla de petit format de prestigiosos músics del folk, com són Marcel Casellas (direcció i contrabaix), Carol Duran (violí i veu), Toni Rocosa (clarinet i tenora) i Marçal Ramon (acordió diatònic).

El desplegament per a donar cobertura a la campanya i la cloenda és un esforç important per a l’entitat Blanenca, ja que representa mesos de treball elaborant els dossiers i material didàctic per als professors, assistència tècnica i acompanyament. Alhora, per a la cloenda, seran més de 40 monitors de l’esbart els que donaran cobertura als nois i noies, en un espai de més de 2000 m2 on ballaran els 1500 joves. Una activitat que seria impossible sense la necessària col·laboració i implicació de mestres i personal docent dels centres.

Més informació:
Coordinador de la campanya: Marc Coll, 620 48 80 91 - marc_coll@hotmail.com
I durant la jornada, servei de premsa: Quim Rutllant, 669 868 011

Notícies