Primer festival de Gospel a Vidreres

13.03.2019

Els dies 3, 4 i 5 de maig de 2019 se celebrarà el primer festival de Gospel de Vidreres amb les actuacions de BARCELONA GOSPEL MESSENGERS, GOSPEL WORK SHOP- RAMON ESCALÉ, ESCLAT GOSPEL SINGERS I GOSPELIANS

Des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vidreres aquest any presentem com a novetat un nou registre musical, el primer festival de Gospel de Vidreres. Aquest any, la intenció és presentar les millors formacions del panorama català a fi i efecte que els vidrerencs s’endinsin en aquest gènere i serveixi per assentar les basses del que ha de ser un nou festival arrelat a la nostra vida que creixi any rere any.

PROGRAMACIÓ DE DIES I HORARIS

Divendres 3 de maig a les 21h // BARCELONA GOSPEL MESSENGERS

L’any 2000 comença a Catalunya un moviment coral que pren com a punt de partida la música gospel i que arrela amb moltíssima força en tot el teixit musical i vocal del país, revolucionant i dinamitzant un interès latent en aquests àmbits. Un dels pioners en aquest moviment fou el pianista i compositor Ramon Escalé que a partir de l’experiència adquirida amb les cantants afroamericanes Michele Mcain, Mònica Green, Kathy Autrey i Fay Victor, posa en marxa diversos cors i crea la Xarxa Gospel de Catalunya que els aglutina a tots sota un mateix concepte musical i línia pedagògica.

Fruit d’aquest intens treball emergeixen en el si dels diferents cors un seguit de solistes d’una gran qualitat i l’any 2008 es crea Barcelona gòspel MESSENGERS, un projecte que uneix a una vintena d’aquests solistes, al més pur estil “allstars”, on destaca la joventut, la expressivitat i la intensa formació musical de tots els seus components. Des de llavors, han portant les seves enèrgiques actuacions per tots els racons de casa nostra, trepitjant escenaris tan emblemàtics com el Palau de la Música Catalana, Teatre Nacional de Catalunya, la Sala Oval del MNAC, el Teatre Grec de Montjuic, l’Auditori de Barcelona, la Pedrera, el Teatre Fortuny de Reus, el Teatre Principal de Maó, el Teatre Kursal de Manresa, l’Atlàntida de Vic, el Teatre Principal de Lleida o la sala Luz de Gas, entre molts d’altres, assolint un gran nivell tècnic i comunicatiu. L’any 2011 participen en la producció del Taller de musics Gospel&Flamenco amb la cantaora Alba Guerrero, en el marc del Festival de Flamenco de Ciutat Vella i el 2012 editen el seu primer treball discogràfic, amb la col·laboració especial de Paula Domínguez, enregistrat per David Casamitjana a l’Auditori Pau Casals de El Vendrell.

El 2013 Barcelona Gospel MESSENGERS son seleccionats per formar part del programa musical de màxima audiència de TV3 “Oh, Happy Day”, del qual esdevenen finalistes, superant 12 setmanes d’intenses proves i guanyant-se gran estima i reconeixement tant per part del jurat com del públic, sota el crit de GO, GO, MESSENGERS!!!

El maig de 2014 veu la llum …Go Higher!, el segon treball discogràfic de Barcelona Gospel MESSENGERS, enregistrat per David Casamitjana i masteritzat als prestigiosos Abbey Road Studios de Londres. Go Higher! és un disc dinàmic, que viatja més enllà del gospel, oferint-nos pinzellades del millor r&b, funk, pop de les ultimes dècades, amb una qualitat técnica i solidesa harmònica sense precedents en el nostre país. Un clam a l’optimisme, a superar junts els obstacles i a exigir-nos sempre més, l’autèntica filosofia de Barcelona Gospel MESSENGERS.

Dissabte 4 de maig a les 21h //GOSPEL WORK SHOP- RAMON ESCALÉ – 16:00 // ESCLAT GOSPEL SINGERS – 21:00h

L’experiència que ha tingut en RAMON ESCALÉ l’inmens plaer d’adquirir en més de quinze anys endinsant-me en el món del Gospel, col.laborant amb figures internacionals com London Community Gospel Choir (UK), Linda Tillery & the Cultural Heritage Choir (USA), Andrea Encinas (UK), Lurine Cato (UK), Trey McLaughlin and The Sounds of Zamar (USA), Monica Bernassola (Itàlia ), Jason Taylor (USA), Joakim Arenius ( Suècia ) , Emmanuel D’Job (Camerún), Safari Children’s Choir (Uganda) i molts d’altres , li ha permès experimentar i madurar una pedagogia específica per a transmetre tota l’energia y característiques musicals que aquest estil té, adaptant-lo a la sonoritat i idiosincràsia deis cors i cantants europeus .

En tot aquest temps he pogut desenvolupar la meva activitat pedagògica impartint al voltant de 100 workshops, majoritariament a Catalunya però també a Menorca, Madrid, Sevilla , Mallorca, Burgos,Miranda de Ebro, Tenerife, Pamplona, així com a França, Itàlia, Anglaterra i Uganda. Gràcies a l’associació amb entitats i fundacions com British Gospel Arts (London) i Music Mission Trips (USA), ha pogut aprofundir en els diferents estils i tècniques del Gospel interioritzant la gran espiritualitat i energia que el caracteritzen. Actualment dirigeix els cors Barcelona Gospel Messengers, Esclat Cospel Singers (Manresa) i els Cors Gospel del Conservatori del Liceu (Barcelona). És fundador i director de Messengers Gospel College, una de les primeres escoles dedicada a aquest gènere i coordina la Xarxa Gospel de Catalunya. També és director pedagògic i artístic del Campus Internacional Gospel Rajadell des de l’any 2005. En la seva faceta de pianista, arranjador i director de la Barcelona Big Latin Band, ha col.laborat amb Chucho Valdés, Omara Portuondo, Paquito d’Rivera i Jerry González. La seva proposta pedagògica es desenvolupa a partir de la constatació que molts cantants busquen una via d’evolució més enllà del simple fet d’aprendre cançons i s’estructura en uns eixos fonamentals.

ESCLAT GOSPEL SINGERS – 21:00h

Esclat Gospel Singers neix a Manresa el gener del 2000 de la mà de Ramon Escalé, pianista i compositor manresà, a partir de l’experiència adquirida en el món del gospel en la col·laboració musical amb les cantants afroamericanes Monica Green, Michelle Mcain i Kathy Autrey. Proposa crear i dirigir un cor gospel com a assignatura de l’escola de música Esclat de Manresa. La notícia corre entre els diferents àmbits musicals i en poques setmanes el cor té més de 40 membres.

El bon resultat del treball fet es confirma en les primeres contractacions. Ben aviat el cor es constitueix com a entitat independent de l’escola de música. Des del principi la força amb que aquesta música arriba al públic, però també al cor, comporta uns directes espectaculars on brilla l’energia musical, l’entusiasme i la complicitat amb l’espectador. L’entitat té com a objectius principals la pràctica del cor gospel i la promoció de la música moderna.

Diumenge 5 de maig a les 12h //GOSPELIANS

Gospelians de Girona és un cor nascut a Girona el 2006. Actualment, quasi vuitanta persones d’edats variades són membres actius del cor, tots amb il·lusió i passió per cantar, qualitats imprescindibles per arrossegar el públic a gaudir de l’emotiu espectacle delGospel.

En el decurs d’aquests anys d’existència el cor ha treballat per aprendre el llenguatge del Gospel i per fer-se un nom entre els grups que hi ha a Catalunya. Gospelians de Girona ha participat en diversos tallers impartits per professionals i estrelles del Gospel actuals. En destaquem: Emmanuel Djob de França (fundador de diverses formacions de Gospel i espirituals negres a l’Àfrica i a Europa), Karen Gibson del Regne Unit (directora del cor Kingdom Choir de Londres), Bazil Meade, també del Regne Unit, (director del London Comunity Gospel Choir), Moisès Sala (director del cor Gospel Viu), Ramon Escalé (reconegut músic de jazz i director del cor Esclat Gospel Singers de Manresa), Jordi Vallespí (membre del grup Shirai), etc. Dani Alonso, que va dirigir el cor des dels inicis, és trombonista i músic especialista en Gospel i músiques de Nova Orleans.Des de març de 2011 el cor va iniciar una nova etapa amb la sud-africana Karol Green com a directora.

El repertori del cor està format per cançons Negre Spirituals i Gospel que abasten un ampli ventall d’estils dins la història dels cants religiosos afroamericans. Als concerts, Gospelians de Girona compta amb la col·laboració de músics professionals que contribueixen a oferir un espectacle vibrant, dinàmic i de qualitat.

Font: Ajuntament de Vidreres

Més informació: http://www.vidreres.cat/

 

 

Notícies